Publicerad den

Så sänker du dina fordonskostnader

Att äga en bil kostar mycket, bland annat i försäkring, bränsle och underhåll. Du kan dock vidta åtgärder för att minska dessa kostnader, till exempel genom att jämföra olika försäkringar, köra mindre och hålla bilen i gott skick.

Besparingstips

Här är några tips som hjälper dig att hålla nere dina fordonskostnader:

  • Handla runt efter försäkringar: Försäkringspriserna kan variera mycket från bolag till bolag, så det lönar sig att handla runt. Få offerter från minst tre olika bolag innan du bestämmer dig för en försäkring.
  • Kör mindre: Ju mindre du kör, desto mindre kostar bensin och slitage på bilen. Om du kan samåka, cykla eller åka kollektivtrafik ibland sparar du pengar.
  • Håll din bil i gott skick: regelbunden service och underhåll kan hjälpa till att undvika dyrare reparationer i framtiden. Dessutom är en väl underhållen bil mer bränsleeffektiv, så du sparar pengar även där.
  • Samåkning: är du delar en resa med andra kan ni alla betala bensin och turas om att köra. Det är ett bra sätt att spara pengar, särskilt om du bor nära vänner eller familj.

Samåkning är inte det enda alternativet till att köra ensam. Du kan också försöka använda kollektivtrafik, cykla eller till och med gå om resan är tillräckligt kort. Det sparar inte bara pengar på bensin, utan är också bättre för miljön.

Om du vill spara pengar på dina bilkostnader är det värt att överväga några av dessa alternativ. Genom att köra mindre, köpa försäkringar och hålla din bil i gott skick kan du göra det mer överkomligt att äga en bil. Glöm inte bort alternativ till bilkörning som samåkning.

Att byta till en elbil

Att byta bil är kanske inte det du gör med några knapptryck under en kväll, men det kan vara värt att investera lite i en elbil om du verkligen vill minska löpande kostnader och har råd att göra den investering som krävs för att göra det.

Elbilar kräver enligt Volkswagen inte heller lika mycket underhåll som bensin- eller dieselbilar. Det krävs inga oljebyten eller byten av tändstift, och elmotorer är i allmänhet mer tillförlitliga än förbränningsmotorer.

Den initiala investering som krävs för en elbil kan vara avskräckande, men om du har råd med den kommer du att spara pengar på lång sikt. Elbilar är billigare att driva och underhålla och hjälper dig att minska dina koldioxidutsläpp, vilket i sin tur innebär att du kör mer klimatsmart.