Publicerad den

Anläggningsmaskinen är ett viktigt fordon

Utan anläggningsmaskiner stannar Sverige. Dessa motordrivna fordon eller maskiner används överallt i vårt samhälle utan att de flesta ens tänker på det. Det är inte förrän de snötäckta vintervägarna är oplogade som de allra flesta inser hur viktiga anläggningsmaskiner egentligen är. Faktum är att det arbete som utförs med dessa fordon i stor utsträckning får vardagen i ett modernt samhälle att fungera.

Användningsområden

Anläggningsmaskiner används överallt i vårt samhälle för vägunderhåll, jordbruk, godshantering, markarbeten, byggen och rivning. I och med att anläggningsmaskiner vanligen ägs och används av företag som jobbar på entreprenad kallas de även entreprenadmaskiner. Eftersom anläggningsmaskiner används i så många olika områden förekommer dessa fordon i flera olika storlekar och har dessutom specialiserats för varierande arbetsuppgifter och funktioner. Vi vet alla att utan lastbilstransporter stannar Sverige. Men transporterna i Sverige kommer att stå stilla vintertid om vägarna inte plogas av anläggningsmaskiner. Utan anläggningsmaskiner kommer det att bli omöjligt att bygga bostäder och modern infrastruktur.

Investera i en anläggningsmaskin

Anläggningsmaskiner är ofta privatägda och är oumbärliga för både små och stora jordbruk, plogning av privata vintervägar, byggen och grävarbeten. Som alla vet kostar nya maskiner en hel del men som väl är kan du köpa bra begagnade anläggnings- och entreprenadmaskiner på Blinto.se nätauktioner. Hos Blinto auktioneras flera olika typer av maskiner ut samt tillbehör som exempelvis grävmaskiner, lastmaskiner, hjullastare, traktorgrävare, dumpers och minigrävare. Många av objekten är av välkända varumärken såsom Caterpillar, John Deere, Volvo, Bobcat, Komatsu och Åkerman. Allt du behöver göra för att lägga ett bud är att skapa ett konto (vilket är både enkelt och går snabbt) och när det är klart kan du starta din budgivning direkt. Givetvis kan du även sälja dina maskiner på Blinto.se.

Anläggningsmaskinförare

Anläggningsmaskiner kör inte sig själva utan behöver utbildade förare. Som anläggningsmaskinförare arbetar du vanligen i olika typer av byggen av hus samt bostadsområden, vägar samt anläggningar. Du kommer att köra maskiner för lastning samt lossning, grävning och snöröjning. Att arbeta som anläggningsmaskinförare är ett framtidsyrke med goda karriärmöjligheter. Medelåldern är hög i branschen och nya förare behövs. Det här är ett avancerat yrke tekniskt sett där du ska kunna arbeta med många manövreringstekniker och koordinera andra rörelser samtidigt. Som anläggningsförare behöver du kunna arbeta självständigt plus att du ska kunna genomföra enkla reparationer samt sköta underhåll av din maskin.

Utbildning

Det finns flera bra utbildningar där du kommer att få en grundutbildning för bland annat hjullastare och grävmaskin. En utbildad maskinförare kommer att kunna jobba med exempelvis vägbyggen, kabelgrävning, husgrunder, diken samt planeringsarbeten och kan efter avslutad utbildning börja arbeta direkt. Ett krav för att kunna arbeta som anläggningsförare är att du har körkort med C/CE-behörighet. Dessutom kommer du att behöva yrkeskompetensbevis samt yrkesbevis för hjullastare.